Ekonomi

ABD Şubat ayı enflasyonu açıklandı: Piyasaların ilk tepkisi nasıl oldu?

Investing.com – ABD’de piyasaların merakla beklediği enflasyon verileri açıklandı.

ABD Şubat ayı enflasyonu aylık %0,4 artışla yıllık bazda %3,2 olarak açıklandı. TÜFE’nin Şubat ayında bir önceki aya göre yıllık bazda 1 puan artışla beklentilerin de üzerinde açıklandığı görüldü. Çekirdek TÜFE ise Şubat ayında %3,7 beklentiye karşılık yıllık %3,8 olarak açıklandı. Çekirdek TÜFE aylık olarak da beklentilerinde bir puan üzerinde %0,4 artış kaydetti.

Açıklanan verilere göre Şubat ayı enflasyon verisinin de Ocak ayında olduğu gibi beklentilerin üzerinde açıklandığı görüldü. Enflasyonun iki aydır üst üste beklentilerin üzerinde kalması, Fed’in bu yıl parasal genişlemeye geçme yolunda faiz indirimilerine başlamasının önündeki en büyük engellerden biri olarak yorumlanabilir. Ancak Şubat ayı enflasyon verisinin açıklanmasının ardından piyasaların Fed’in faiz indirimine büyük ihtimalle Haziran ayında başlayacağı beklentisinin korunduğu görüldü ve bu beklentinin korunmasına göre volatil hareketler gerçekleşmedi. 

Diğer yandan enflasyon verisinin yayımlanmasının ardından dolar endeksi, 102,85 seviyelerinden 103,1 seviyesine doğru bir sıçrama kaydetti, ancak 103 bölgesinde kalıcı olmadı ve 102 bandındaki yatay konumuna geri döndü. 

Son 8 işlem gününde pozitif kapanış gören altın, bugün satıcılı hareket ederken TÜFE versinin ardından 2.160 dolara kadar geriledi, ardından kısmen toparlanan ons altın, günlük bazda yarım puanlık düşüşle 2.170 dolar seviyesinde hareket ediyor.

Bitcoin fiyatının ise TÜFE verisine sert bir tepki vermedi görüldü. Son saatte 71.470 dolar ile günün dip seviyesini test eden kripto para, alt bölgeden gelen alımlarla 72.000 dolar bandına geri döndü. ABD vadelilerinin ise pozitif seyrini devam ettirdiği görüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu