İş

Adecco anketine göre yapay zeka iş gücü boyutlarını küçültecek

Küresel personel firması Adecco Group (SIX:ADEN) tarafından bugün yayınlanan bir ankete göre, yapay zeka (AI) istihdam ortamını yeniden şekillendirmeye hazırlanıyor ve bunun sonucunda önemli sayıda şirket daha küçük iş gücü öngörüyor.

Dünya çapında 2.000 büyük şirketten üst düzey yöneticilerin katıldığı anket, bu liderlerin %41’inin önümüzdeki beş yıl içinde yapay zeka gelişmeleri nedeniyle daha az çalışana sahip olmayı beklediğini ortaya koydu.

Geniş talimatlardan metin, resim ve video gibi içerikler üretme kabiliyetiyle bilinen Üretken Yapay Zeka, hem tekrarlayan görevleri kolaylaştırma potansiyeli nedeniyle iyimserlikle hem de işlerin eskime olasılığı konusunda endişeyle karşılandı.

Aralarında Google (NASDAQ:GOOGL) ve Microsoft (NASDAQ:MSFT) gibi sektör liderlerinin de bulunduğu büyük teknoloji firmaları, son zamanlarda OpenAI’nin ChatGPT’si ve Google’ın sohbet robotu Gemini gibi yapay zeka teknolojilerine odaklanırken işten çıkarmalar başlattı.

Adecco’nun anketinden elde edilen bulgular, 2023 Dünya Ekonomik Forumu raporunda şirketlerin %25’inin yapay zeka kaynaklı iş kayıpları öngörürken, eşit sayıda şirketin teknoloji nedeniyle yeni roller yaratacağını öngördüğünü belirtmesinin ardından, yapay zekanın iş piyasası üzerindeki etkisi hakkında devam eden tartışmalara katkıda bulunuyor.

Adecco’nun CEO’su Denis Machuel, yapay zekanın istihdam üzerindeki etkisinin ikili doğası hakkında Reuters ile görüşlerini paylaştı.

Machuel, “Neredeyse tüm işler öyle ya da böyle yapay zekadan etkilenecek,” dedi. “YZ bir iş katili olabileceği gibi bir iş yaratıcısı da olabilir.”

On yıl önce dijital teknolojinin istihdam üzerindeki etkisine ilişkin ilk korkuları hatırlatan Machuel, bu korkuların dijital sektörde yeni istihdam fırsatlarının ortaya çıkmasıyla hafiflediğini belirtti. Machuel, yapay zeka tarafından yaratılan ve yok edilen işler arasında bir denge bulunacağına olan inancını dile getirdi.

Machuel, şirketlerin yalnızca dış uzmanları işe almak yerine, mevcut işgücünü yapay zeka sistemleriyle işbirliği yapacak şekilde eğiterek yapay zeka ile ilgili aksaklıklara hazırlanmasının önemini vurguladı. Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa, Almanya, Japonya, İspanya, Kanada, Avustralya ve Singapur’dan işletmelerin katıldığı anket savunma, ilaç, sağlık, endüstri ve lojistik gibi çeşitli sektörleri kapsadı.

Müşteriler için özgeçmiş hazırlama gibi faaliyetlerinde yapay zekayı da kullanan Adecco, müşterilerine sunduğu hizmetleri geliştirmek için yapay zekada önemli bir potansiyel görüyor. Machuel, şirketin müşterileri için insanları eğitme ve beceri kazandırma konusundaki girişimlerinin altını çizerek, yapay zeka ile ilgili danışmanlık projelerine artan ilgiye dikkat çekti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu