Teknoloji

Avrupa’ya Otomobil Satan 2. Ülke Olan Türkiye Otomotivde Şimdi Kaybediyor!

Ülkemizde otomotiv bölümü sadece yeni müşteriler için çökmedi. Üretim ve ihracat artmaya devam etse de ithalat çok daha yüksek oranda artmaya devam ediyor. Maalesef bu artışla uzun zamandır beklenen kayıp tablosuolmaya başladı.

Temmuz ayı verilerine göre Türkiye artık otomotiv sektöründe dış ticaret açığı vermeye başladı. Diğer bir deyişle ihracat rakamları ithalat rakamlarının altında kaldı.

Yalnızca 2023’te otomotiv ithalatına 17,3 milyar dolar harcandı:

Habertürk’ten Abdurrahman Yıldırım’ın paylaştığı yazıya göre Türkiye’de otomotiv sektörünün ithalatında astronomik bir artış gözlemlendi. Geçen yılın Ocak-Temmuz döneminde 8,9 milyar dolar olan ithalat harcaması, 2023’ün ilk 7 ayında 17,3 milyar dolara yükseldi. Yani ithalatta otomotive ayrılan para yüzde 93,5 arttı.Son 12 aylık ithalat ve ihracat rakamları ise şöyle oldu:

  • Geçen yılın ithalat hacmi: 30,4 milyar dolar
  • Geçen yılın ihracat hacmi: 29,6 milyar dolar
  • Fark: -797 milyon dolar

Gazeteci Emre Özpeynirci’nin paylaştığı bilgilere göre, Türkiye 2016’dan bu yana dış ticaret fazlası veriyor ve geçen yıl 9.1 milyar dolar ile rekor kırıyor. 7 yıldır devam eden bu olumlu tablo 2023 Temmuzunun prestijiyle son bulmuş gibi görünüyor.

Emre Özpeynirci bu durumu geçtiğimiz günlerde zaten bildirmişti:

Aslında uzun zamandır Türkiye’nin otomotiv dış ticaretinde negatife gideceğine dair göstergeler var. Ancak bu durumun gerçekleşeceği tarih artık geride kaldı. kaydeden Emre Özpeynirci Yukarıdaki gönderide 5 Ağustos’ta verildi. Maalesef bu tarih gerçekleşti.

Araç üretimi artıyor ama ithalat daha da artıyor:

Bu masa geçen ayın raporlarında. kendini gösterdi. Otomotiv Endüstrisi Derneği’nin Haziran 2023 raporuna göre satışlar sadece bir yılda %13,2 arttı. Bu artış ihracat gelirlerine olumlu yansısa da ithalat tablosunda iç karartıcı bazı detaylar yaşandı.

Rapora göre otomotiv toplam ithalatı haziran ayının prestijiyle bir önceki yıla göre yüzde 69,6 arttı. Otomobillerde ise bu sayı %66,2 oldu. 6 ayda toplam 352.108 araç ithal edildi. Üretim sayısı ise 462 bin 401 oldu.

İhracat sayısı ise 505 bin 926 ile sınırlandı. İhracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,3 arttı.

Türkiye otomotiv sektöründe yine olumsuz olur mu?

Bu artış oranlarını göz önünde bulundurursak, aksi bir gelişme olmadığı takdirde ithalatın üretim sayısından fazla olduğunu ve ihracat sayısının yarına yakın olduğunu söyleyebiliriz. Yıl sonuna kadar otomotiv, Türkiye’nin kaybettiği sektörlerden biri olabilir.

balyaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu