Sağlık

Beyaz sirke neden yapılır ve nasıl kullanılır? Beyaz sirkenin faydaları nelerdir?

Sirkelerde sadece beyaz sirke değil sirkenin kendisi de uzun yıllardan beri çok çeşitli kullanım alanlarında kullanılmaktadır. Gıdadan saflığa kadar pek çok eserde yer alabilecek sirkenin faydaları da oldukça dikkat çekicidir. Ancak beyaz sirkenin tam olarak neyden yapıldığı ve ne olduğu araştırılmaya başlandı. Gelin beyaz sirkenin nelerden oluştuğuna ve faydalarına birlikte göz atalım!

BEYAZ SİRKE NEDİR?

Beyaz sirke su gibi şeffaf sıvı bir maddeden oluşur. Özünde şeker bulunan tarım ürünlerinin fermantasyonu ile elde edilir. Kimyasal bileşim olarak çoğunlukla %5 asetik asit içerir. Tamamen doğal kurallarla elde edilen bu sirke doğal olarak çevreye zarar vermiyor. Beyaz sirke ile temizlik yaparken nüfuz ettiği bölgeyi dezenfekte eder, kokuyu giderir, kireci çözer ve doğal yoldan temizler. Kısacası diğer kimyasal içerikli temizlik maddelerinin yapabildiği her şeyi, daha çevreci bir şekilde yapıyor.

BEYAZ SİRKE NEDEN YAPILIR?

Beyaz sirke genellikle şeker kamışı, mısır veya diğer tahılların fermente edilmesiyle üretilir. Fermantasyon süreci sirke üretiminin temel sürecidir. Bu süreçte şekerler öncelikle maya yardımıyla alkole dönüştürülür. Bu alkol daha sonra asetik asit bakterileri tarafından asetik asite dönüştürülür. Bu asetik asit sirkenin ana bileşenidir ve sirkeye eşsiz ekşi tadını verir.

BEYAZ SİRKE NE İÇİN KULLANILIR?

Beyaz sirke diğer elma ve üzüm sirkelerine göre daha keskin bir sirke türüdür. Birçok alanda kullanılan beyaz sirke görünümü ile diğer çeşitlerden farklılık göstermektedir. Peki beyaz sirke nerelerde kullanılır?

  • Beyaz sirkenin turşu ve salatalarda kullanımı yaygındır.

  • Sos yaparken diğer sirkelere göre beyaz sirke tercih edilebilir.

  • Beyaz sirke sebze ve deniz ürünlerini yumuşatmak ve temizlemek için kullanılır.

  • Unlu mamullerde mayayla birlikte beyaz sirke de tercih edilebilir.

  • Ev yapımı peynirlerde beyaz sirke kullanılabilir.

  • Cildi temizlemek ve arındırmak için beyaz sirke kullanmak yaygındır.

  • Evdeki yüzey temizleyicisine beyaz sirke eklenerek bakteriler öldürülür.

  • Bulaşık ve çamaşır makinesi temizliğinde beyaz sirke kullanılır.

  • Beyaz sirke, hijyenin gerekli olduğu her yerde doğal tercihlerin ortasından itibaren kullanılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu