Ekonomi

Çin’de 1 Mayıs konut satışları geçen yıla göre %47 düştü

Çin’in emlak piyasası 1 Mayıs tatil döneminde önemli bir gerileme yaşadı ve günlük ortalama konut satışları 2023’ün aynı dönemine kıyasla %47 oranında düştü. China Index Academy tarafından açıklanan veriler, 2019’un pandemi öncesi seviyelerine göre %30’luk bir düşüşe de işaret etti.

Toplam 22 şehri kapsayan araştırma, bu şehirlerden 19’unda beş günlük 1 Mayıs tatili boyunca konut satışlarında düşüş yaşandığını ortaya koydu. Düşüş en çok, satışların %60’tan fazla düştüğü Guangzhou ve Şangay gibi büyük şehirlerde belirgin oldu.

Durgun piyasa karşısında Çinli yetkililer emlak sektörünü desteklemeye yönelik tedbirler uyguluyor. Ancak bu çabalar analistler tarafından parçalı ve sadece geçici bir rahatlama sağlayıcı olarak nitelendiriliyor.

Geçtiğimiz hafta düzenlenen politbüro toplantısında politika yapıcılar, satılamayan konut fazlasının azaltılmasına yardımcı olmak için politikaları iyileştirme niyetlerinin altını çizdi. Çin Endeks Akademisi, yeni konut piyasasının hala uyum baskılarıyla karşı karşıya olduğunu ve peşinat oranlarının, ipotek faiz oranlarının ve işlem vergi ve harçlarının azaltılması gibi daha fazla gevşeme önlemi için potansiyel bulunduğunu öne sürerek durumu yorumladı.

Piyasayı canlandırmak amacıyla bazı şehirler şimdiden harekete geçti. Chengdu geçen ay ev satın alma kısıtlamalarını gevşetmiş, Pekin ise önceki hafta “optimize edilmiş önlemler” alarak bazı sakinlerin dış bölgelerde yeni daireler edinmesine izin vermiş ve ev satışlarını artırmayı hedeflemiştir.

Analistler politika gevşemesinin devam edeceğini ve yerel yönetimlerin müteahhitlerden konut stoku alımlarını artırarak bunları sübvansiyonlu konutlara dönüştürebileceğini öngörüyor.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

habersirvan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu