Haber

İngiltere’den Rusya yaptırımı: Listede Türk şirketleri de var

İngiltere; Türkiye, İran, Beyaz Rusya, Slovakya, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsviçre’de kişi ve şirketlere yönelik 25 yeni yaptırım. Londra, bu kişi ve şirketleri Ukrayna’yı işgal eden Rus kuvvetlerine Kiev’e karşı kullanılabilecek silah ve diğer malzemeleri sağlamakla ve böylece “Ukrayna’daki yasadışı savaşı desteklemekle” suçluyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly Salı günü yaptığı açıklamada, “Bugünün dönüm noktası niteliğindeki yaptırımlar, Rusya’nın cephaneliğini daha da azaltacak ve tedarik zinciri ağını kapatacak, bu da Putin’in zaten hasta olan savunma sanayisine katkıda bulunacak.”

Türkiye merkezli mikroelektronik ithalatçısı Azu International ve Turkik Union, geçtiğimiz Şubat ayında ABD yaptırımlarının hedefi olan İranlı drone üreticisi Paravar Pars ve yedi yöneticisi de yaptırımlar listesinde yer alıyor. Bakan Zeki, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri faaliyetleri için gerekli olan mikroelektroniklerin bu ülkeye ihraç edilmesinde Türkiye merkezli iki şirketin rol oynadığını söyledi.

Üçüncü ülkelere en ağır darbe

İngiltere’nin yaptırımlarının hedef aldığı kişiler arasında, İsviçre merkezli kripto varlık şirketi DuLac Capital Ltd.’nin Moskova ofisinin yöneticisi olan İsviçre vatandaşı Anselm Oskar Schmucki de var. Londra, stratejik öneme sahip Rus finansal hizmetler sektöründe faaliyet göstererek Schmucki’nin ya Rus hükümetini destekler veya Moskova’ya yarar sağlar.

Açıklanan son yaptırımların, Ukrayna savaşının başlamasından bu yana bin 600’den fazla kişi ve şirkete yaptırım uygulayan İngiliz hükümetinin askeri teçhizat tedarikçisi olan üçüncü ülkelere yönelik en büyük yaptırımları olduğu belirtiliyor. İngiltere’de söz konusu yaptırımlara tabi olanların mal varlıklarının dondurulmasının yanı sıra, İngiliz kurumlarının yaptırım listesindekilere emanet hizmeti vermesi de yasak.

Putin, 30’dan fazla ülkeyle vergi anlaşmasını askıya aldı

Öte yandan Putin, Rusya’nın “düşmanca” olarak nitelendirdiği 30’dan fazla ülkeyle vergi anlaşmalarını askıya aldı. İlgili karar Salı günü Rus hukuk portalında yayınlandı. Karar, ABD ile Almanya ve İsviçre dahil olmak üzere bazı Avrupa ülkeleri ve Rusya arasında imzalanan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarından etkileniyor.

Moskova’dan yapılan açıklamada, “Rusya Federasyonu’nun hukuki, ekonomik ve diğer çıkarlarına aykırı davranışlarda bulunulduğu” gerekçesiyle ilgili ülkelerle vergi anlaşmalarının askıya alındığı belirtildi. Putin, hükümete ilgili yasa tasarısını hazırlayıp meclise sunması talimatını verdi.

Geçen yılın Şubat ayında Rusya komşusu Ukrayna’ya saldırdığında, Batı’nın ortasındaki Moskova ile ilişkiler kötüleşti. ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği, savaş nedeniyle Rusya’ya ağır ekonomik yaptırımlar uyguluyor.

Rusya, yaptırım uygulayan ülkeleri “düşman olmayan ülkeler” kategorisine yerleştirdiğini açıkladı.

Reuters,AFP,dpa/SÖ,TY

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu