Ekonomi

Petrol fiyatları 85$’a ulaştıktan sonra hafifçe geriledi

Petrol fiyatları Cuma günü hafif bir düşüş yaşadı; Mayıs teslim Brent ham petrolü %0,5 düşüşle varil başına 85,01 dolara gerilerken, Nisan teslim ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) ham petrolü %0,4 düşüşle 80,94 dolara geriledi. Bu düşüş, fiyatların Perşembe günü Kasım ayından bu yana görülmemiş bir seviye olan 85 $ eşiğini aşmasının ardından geldi.

Cuma günkü marjinal geri çekilmeye rağmen, petrol haftayı yaklaşık %4’lük bir kazançla bitirmeye hazırlanıyor. Çarşamba günü Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) tarafından bildirilen ABD ham petrol ve akaryakıt stoklarındaki önemli düşüşler de dahil olmak üzere çeşitli faktörler haftanın yükseliş trendine katkıda bulundu. EIA, ABD ham petrol stoklarının geçen hafta beklenmedik bir şekilde düştüğünü, rafinerilerin işlemeyi artırdığını ve artan talep nedeniyle benzin stoklarının düştüğünü açıkladı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), 2024 petrol talebi büyüme tahminini Kasım ayından bu yana dördüncü kez yukarı yönlü revize ederek, geçen ayki tahmininden 110.000 varil daha yüksek olan günlük 1,3 milyon varil (bpd) artış öngördü. IEA ayrıca OPEC+ üyelerinin üretim kesintilerini uzatma kararının ardından daha önce beklenen arz fazlasından farklı olarak yıl için hafif bir arz açığı öngördü.

Jeopolitik gerilimler de petrol fiyatlarının desteklenmesinde rol oynadı. Ukrayna Rus rafinerilerine insansız hava araçlarıyla saldırılar düzenledi ve Çarşamba günü Rosneft’in en büyük rafinerisini ateşe veren bir saldırı da dahil olmak üzere önemli saldırılar gerçekleşti. Bu saldırılar Rusya’nın enerji sektörüne karşı ciddi bir tırmanışa işaret ediyor.

Küresel ekonomi cephesinde, Çin Merkez Bankası’nın bugün vadesi gelen orta vadeli kredileri çevirirken temel politika faiz oranını koruması bekleniyordu. İstikrarlı faiz oranları tüketiciler için borçlanma maliyetlerini azaltarak ekonomik büyümeyi ve buna bağlı olarak petrol talebini destekleyebilir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde, bazı yavaşlama belirtileriyle birlikte karışık ekonomik sinyaller ortaya çıktı. Ancak, özellikle Perşembe günü açıklanan ve geçen ay üretici fiyatlarında beklenenden daha büyük bir artış olduğunu gösteren veriler ışığında, bu durumun Federal Rezerv’i Haziran ayından önce faiz indirimlerine başlamaya sevk etmesi pek olası değildi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

akdenizajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu