Ekonomi

Shell, Norveç’teki rüzgar projesinden çekilmeyi düşünüyor

Shell, projenin finansal sürdürülebilirliğine ilişkin endişeler nedeniyle Norveç’in ilk ticari açık deniz rüzgar santrali ihalesine katılmamayı düşünüyor. Shell’in Norveç ülke müdürü Marianne Olsnes, Çarşamba günü Oslo’da düzenlenen bir enerji konferansında girişimin karlılığı hakkındaki çekincelerini dile getirdi.

Enerji devi, iki Norveçli kamu hizmeti kuruluşuyla işbirliği içinde Kuzey Denizi’nde Soerlige Nordsjoe II rüzgar çiftliğini inşa etmek için ön yeterlilik aldı. Bu ilerlemeye rağmen Olsnes, projenin iş durumunun “pek iyi görünmediğini” ve şirketin ihaleden çekilebileceğini söyledi.

İhale kuralları Olsnes tarafından “çok katı” olarak tanımlandı. Olsnes, enerji şirketlerinin çoğunlukla şebeke operatörleri tarafından yönetilen makul proje bileşenleri geliştirmelerinin beklendiğini vurguladı. Ayrıca üretilen elektrik, daha yüksek fiyatlı elektrik aramayan bir piyasaya da sunulacak.

Ön yeterlilik süreci halen devam ediyor ve Shell’e bir sonraki aşamaya geçip geçmeyeceği henüz bildirilmedi. Olsnes, şirketin teklife ilişkin nihai kararının beklemede olduğunu belirtti.

Norveç’in ihalesi, 1,5 gigawatt kapasiteli yere sabit rüzgar türbinleri kurmayı hedefliyor ve bu, ülkenin 2040 yılına kadar denizaşırı enerji genişletme planlarında değerli bir adıma işaret ediyor. Hükümet toplam 23 milyar NOK (2,17 milyar $) tutarında sübvansiyon teklif etmiş olsa da, aralarında şüpheler var. Bu mali desteğin yeterliliği konusunda sektör çevreleri ve lobi grupları.

Küresel olarak açık deniz rüzgarı enflasyon, artan faiz oranları ve artan tedarik zinciri maliyetleri gibi zorluklarla karşı karşıyadır.

Soerlige Nordsjoe II projesini çevreleyen belirsizliklere rağmen Olsnes, Shell’in gelecekteki offshore rüzgar ihalelerine veya planlanan yüzer rüzgar ihalelerine olan potansiyel ilgisini göz ardı etmedi. Şirketin Norveç’in yenilenebilir enerji segmentine katılımı, stratejik seçeneklerini değerlendirirken yoğun ilgi görmeye devam ediyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

haber-golkoy.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu