Haber

The Economist’ten 6’lı masaya destek: Erdoğan 2023’te gitmeli

ensonhaber.com

İngiltere merkezli The Economist dergisi, sayılı günler kala 14 Mayıs seçimleri için tavrını açıkça ortaya koydu.

senin günlüğün “2023’ün en önemli seçimi”başlıklı yazısında “Demokrasiyi kurtarın”, “Oy verin”, “Erdoğan gitmeli”gibi ifadelerin kullanılması Kılıçdaroğlu için şöyle denildi:

Kılıçdaroğlu’na açık destek

Büyüleyici derecede alçakgönüllü. Kemal Kılıçdaroğlu’nu Türkiye’nin bir sonraki cumhurbaşkanı olarak sıcak bir şekilde destekliyoruz.

İngiliz dergisinin önemli Türkiye ‘endişesi’

“Türkiye ve demokrasinin geleceği”ifadesinin de yer aldığı analizde, “Türk halkı zamanla daha özgür ve daha müreffeh olacaktır.”seçmenin dışarıdan yönlendirilmeye çalışıldığı görüldü.

‘Yeni hükümet Batı ile ilişkileri onarıyor’

Siyasete yön vermeye çalışan ve algı operasyonuna girişen dergi, şunları yazdı:

Yeni bir hükümet, Batı ile yıpranan bağları onaracak. Türkiye bir NATO üyesi ama Erdoğan döneminde Ortadoğu’da yıkıcı bir aktör haline geldi. Rusya ile daha yakın ilişkiler kurmaya çalıştı.

“Kılıçdaroğlu seçilirse tutukluları serbest bırakır”

CHP Genel Başkanı ve HDP’nin desteklediği 6’lı masanın ortak cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu’nun seçilmesi halinde tutuklu Selahattin Demirtaş’ın durumunun “hızla düzeleceği” söylendi. Muhalefetin dayanağı şu sözlerle devam etti:

Bir muhalefet zaferi, Türkiye’nin komşuları için de iyi olur ve Batı için muazzam bir jeopolitik değere sahip olur. Türkiye bugünlerde Avrupa’nın geri kalanından neredeyse tamamen yabancılaşmış durumda. Ancak yine de AB’ye katılmaya adaydır.

Bu asla olmayabilir ama Başkan olan Kılıçdaroğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına saygı duyacağını ve tutukluları serbest bırakacağını vaat ediyor.

“Avrupa cevap vermeli”

Avrupa’yı, “Türk vatandaşları için uzun süredir askıya alınan vize programını yeniden canlandırmak, Türkiye’nin AB ortak pazarına erişimini iyileştirmek ve dış politikada daha yakın işbirliği yapmak” şeklinde yanıt vermeye çağırdı.

“İsveç engellenmeyecek, ABD ile ilişkiler düzelecek”

Kılıçdaroğlu’nun seçilmesiyle Türkiye’nin “NATO ile arasındaki kırılmanın” düzelmeye başlayacağı beklentisiyle İsveç’in ittifaka katılmasının önündeki engelin kalkacağı kaydedildi. ABD ile ilişkilerin de düzeleceği paylaşıldı.

Gözden kaçırma Ekonomist: Batı, Kılıçdaroğlu hükümetiyle daha kolay başa çıkıyor Haberin Detayları
İngiliz Ekonomist’ten Türkiye seçimlerinin analizi Haberin Detayları
Kemal Kılıçdaroğlu BBC’ye konuştu: Batı ile bağlantılara öncelik vereceğim Haberin Detayları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu