Haber

TPD: Psikososyal destek hizmetleri afet bölgesinin tamamına ulaştırılmalıdır.

Deprem bölgesinde incelemelerde bulunan Türk Psikologlar Derneği (TPD), psikososyal destek hizmetlerinin afet bölgesinin tamamına ulaştırılması gerektiğini ve yapılacak çalışmaların en az bir yıllık planlanması gerektiğini vurguladı.

İZMİR – Maraş’ta meydana gelen ve on binlerce kişinin ölümüne neden olan sarsıntının ardından bölgeye giden Türk Psikologlar Derneği (TPD), saha çalışmasını tamamladı. Asıl amacın bölgedeki veya depremzedelerin tahliye edilerek başka şehirlere gönderilmesi olduğunu belirten dernek, yapılacak psikososyal güçlendirme çalışmaları için 23 sayfalık ön rapor hazırladı.

6 kişilik TPD öncü ekibinin depremin ardından 10 Şubat’ta gerekli hazırlıkları tamamladıktan sonra yola çıktığının belirtildiği raporda, “Öncü ekip Adana, Osmaniye, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman’ı gezdi. , Malatya illerinde 8 gün süreyle saha gözlemi ve ihtiyaç değerlendirme çalışması kapsamında. ve bu illerde etkilenen köy ve ilçelere gitti. Diyarbakır, Şanlıurfa, Kilis ve Elazığ illerinde sahadan elde edilen bilgiler ve kamu kurumları ile yerel yönetimlerin kapasiteleri dikkate alındığında bu iller ilk saha ziyaretinde ziyaret edilmemiştir. İlgili makamlarla istişare edilerek önümüzdeki günlerde bölgedeki ihtiyaç durumuna göre gerekli psikososyal zeminin sağlanmasına karar verildi.

‘Yeterince İŞBİRLİĞİ VE KOORDİNASYON GÖZLENMEDİ’

Raporda, saha çalışması kapsamında başta ASHB ve AFAD olmak üzere valiler, yerel yönetimler, kamu kurumları, sahada görev yapan STK’lar, kamu ve sivil toplum, ulusal ve sivil toplum kuruluşlarında çalışan yardım çalışanları ve psikososyal destek grupları ile toplantılar gerçekleştiriliyor. uluslararası kuruluşlar ve vatandaşlar. yapıldığını söyledi.

Ayrıca çadır kentlere ve yardım dağıtım bölgelerine ziyaretler yapılarak depremzedelerin ihtiyaçları gözlemlenmiş, farklı psikososyal destek ekipleriyle görüşülmüş ve yapılacak çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunulmuştur.

“Alan değerlendirmesi sonucunda; afete maruz kalan illerde büyük can ve mal kaybı yaşanmış; deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın yoğun bir şekilde başka şehirlere göç ettiğini; sarsıntı sonrası barınma, lojistik, güvenlik ve altyapı hizmetleri şu anda tam olarak sağlanamıyor; afete müdahale çalışmalarını yürüten kurumlar arasında belirgin bir uyum eksikliği vardır; Deprem için büyük bir yardım seferberliği başlatılmasına ve yardım malzemesi akışı sağlanmasına rağmen, depremzedelere ulaştırılmasında sorun yaşanmış; bölgenin hassasiyetleri nedeniyle güvenlik ve işbirliği sorunları var; Kamu kurumları ile yerel yönetimler arasında yeterli işbirliği ve uyumun olmadığı gözlemlenmiştir.

‘YAPILACAK İŞLER EN AZ 1 YIL SÜRECEK OLARAK PLANLANMALI’

Adıyaman (Merkez, Gölbaşı, Besni), Hatay (Antakya, Defne, Samandağ, Kırıkhan, İskenderun, Arsuz), Kahramanmaraş (Merkez, Elbistan, Nurhak, Türkoğlu, Pazarcık), Gaziantep (Islahiye, Nurdağı), Malatya (Doğanşehir), Osmaniye (Merkez) başta olmak üzere afetten etkilenen tüm il ve ilçeler için acil psikososyal güçlendirme ihtiyacı şöyle ifade edildi:

“Çocuk, ergen, yaşlı, kadın, engelli, özel tıbbi bakıma muhtaç bireyler, mülteciler vb. afet çalışmaları, arama-kurtarma, lojistik vb. konularda destek olmak, deprem bölgesinden başka illere nakledilen deprem sakinlerine kendi illerinde işçi ve gönüllülere hizmet vermek ve yeni barınma alanlarında/bölgelerde psikososyal destek hizmetleri sunmaktır. ihtiyacın ortasında. Yaptığımız ihtiyaç ve kaynak analizleri ile edindiğimiz tecrübeler doğrultusunda, çeşitli alanlarda ayrıntılı olarak aktarılan öneriler çerçevesinde, alanda geniş çaplı bir psikososyal destek sistemi kurmak; psikososyal destek hizmetlerinin imkanlar dahilinde afet bölgesinin tamamına ulaştırılması; Farklı uzmanlık alanlarından meslek kuruluşları, kamu kurumları ve yerel yönetimler ile etkin bir işbirliği kurarak bu hizmeti tüm deprem bölgesinde irili ufaklı merkezler aracılığıyla sağlamak; Yapılacak çalışmaların en az 1 yıl sürecek şekilde planlanmasını ve bu tarihten sonra tekrar saha analizi yapılmasını öneriyoruz.


Raporun tamamına şu adresten erişilebilir:

https://www.psikolog.org.tr/tr/files/folder/saha-gozlem-ve-i need-degerlenen-raporu-x816.pdf

kocasinanajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu