Haber

Yeni tespit edilen bir asteroit dünyamız için tehdit oluşturabilir

Uzay, gezegenler ve yıldızlar dışında birçok gök cismine ev sahipliği yapmaktadır. Bu gök cisimlerinden bazıları bizim için değerli tehlikeler oluşturma potansiyeline sahiptir. Asteroitlerin ve diğer gök cisimlerinin oluşturabilecekleri tehlikeleri önceden tespit edebilmek için uzun süredir uzayı gözlemliyoruz.

Yeni tespit edilen bir asteroit dünyamız için tehdit oluşturabilir

Uzaydan gelen tehlikeleri gözlemleyen Vera C. Rubin Gözlemevi, potansiyel olarak tehlikeli ilk asteroidi tespit etti. Gözlemevinin çalışmaları sonucunda ortaya çıkan bir algoritma, bir asteroidin önümüzdeki dönemde dünyamız için tehlike oluşturabileceğini ortaya koyuyor.

Asteroit 2022 SF289 şu anda Dünya’dan yaklaşık 600 milyon kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yaklaşık 180 metre boyunda olan bu gök cismi, potansiyel olarak tehlikeli asteroit (PHA) sınıfında yer alıyor. Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin yaklaşık 4 katı olan bu asteroid, prestijli yörüngesiyle bizim için tehlike oluşturabilir.

Uzayda yaşam için değerli bir keşif daha yapıldı!

Potansiyel olarak tehlikeli asteroitler, NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı tarafından gezegenimizin atmosferinden geçerken hayatta kalabilecek kadar büyük kabul edilen ve düştükleri bölgede büyük hasarlara neden olabilen gök cisimleri olarak tanımlanıyor.

Ancak uzmanlar, şimdilik rastgele bir tehdidin olmadığını belirtiyor. Daha önce potansiyel olarak tehlikeli olarak nitelendirilen asteroitlerin güneş sistemimize girdiği ancak herhangi bir tehlike oluşturmadan ayrıldığı vurgulanıyor. Uzmanların asteroit 2022 SF289 için beklentileri de aynı yönde.

2022 SF289 ile ilgili bir diğer değerli nokta ise HelioLinc3D adlı yeni bir algoritma tarafından tespit edilmiş olması. Bu algoritma sayesinde Dünya için tehlike oluşturabilecek gök cisimlerinin daha az gözlemle ortaya çıkarılabileceği söyleniyor. Bu sayede gözden kaçan tehlikelerin oluşması engellenmiş olacaktır.

Uzay birçok bilinmeyenle dolu. İnsanoğlu ise her zaman uzayı gözlemleyerek olası tehlikelerden korunmaya çalışır. Peki siz çocuklar olası bir asteroit tehdidi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

haber-taslicay.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu