Haber

Zelenskiy: El konulan Rus varlıkları Ukrayna için kullanılmalı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) marjında ​​Şubat 2022’den bu yana Rusya ile devam eden savaşa ilişkin basına açıklamalarda bulundu.

BBC’den Faysal İslam’a göre Zelenskiy, dünya çapında ele geçirilen milyarlarca dolar değerindeki Rus varlığını ülkesinin yeniden inşasında kullanılmak üzere davet etti. Ancak Batılı ülkelerin Merkez Bankası yöneticilerinin bu konuda çekinceleri olduğu belirtildi.

‘Böylece vergi mükellefleri savaşın faturasını ödemeyecek’

G7 ülkeleri, 2020 yılında ele geçirilen varlıkların yalnızca faizini veya değer artışını Ukrayna’ya tahsis etmeyi düşünüyor. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, böyle bir durumda ‘misilleme’ olarak el konulacak mal varlıkları listesi de hazırladıklarına dikkat çekti.

İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda BBC’ye konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, “Dünyanın 300 milyar doları varsa biz neden kullanmayalım?” diyerek bu varlıkların tamamını talep etti. Zelenskiy, bu durumda Batı’daki vergi mükelleflerinin savaşın maliyetine katlanmak zorunda kalmayacağını söyledi.

‘KÜRESEL FİNANSAL İSTİKRARA ZARAR VEREBİLİR’

BBC’nin edindiği bilgiye göre Avrupa’daki Merkez Bankası yöneticileri, bunun yapılması halinde bankalarının kredibilitesinin zarar göreceğinden endişe ediyor.

ABD ve İngiltere hükümetleri bu konuya meraklı olsa da Avrupa’daki Merkez Bankası yöneticileri böyle bir adımın küresel finansal istikrara zarar verebilecek hukuki bir emsal oluşturmasından korkuyor.

Özellikle Belçika’nın büyük miktarda varlığa sahip olduğu biliniyor. Brüksel yönetimi daha önce bu miktarın 2 milyar dolarının Ukrayna’ya aktarılması için başvuruda bulunmuştu.

Sadece faiz ve değer artışının Ukrayna’ya tahsis edilmesi gerektiğini savunanlar, Rusya’nın dondurulan toplam 360 milyar dolarlık varlığının artan faizler nedeniyle on milyarlarca dolarlık faiz avantajı sağladığını belirtiyor.

‘MERKEZ BANKALARININ ENDİŞELENME HAKKI VAR’

İngiltere merkezli Standard Chartered bankasının yöneticisi Bill Winters, BBC’ye yaptığı açıklamada, küresel finans camiasının, merkez bankalarını ‘silahlaştırma’ çabası nedeniyle dondurulan Rus varlıklarından elde edilen karların Ukrayna’ya aktarılması konusunda görüş ayrılığı yaşadığını söyledi. para birimleri. Winters dedi ki:

“Çoğumuz bunun insani bir hak olduğu konusunda hemfikiriz. Ancak merkez bankacılarının da endişelenmeye hakkı var.

“Uzun vadede ABD Doları o kadar merkezi bir rol oynuyor ki, onu silah olarak nasıl kullandığımız konusunda çok dikkatli olmamız gerekiyor. Üstelik yaptırımlar nedeniyle zaten oldukça silah haline getirilmiş durumda.”

ZELENSKYY, FİNANS ŞİRKETİ YÖNETİCİLERİYLE DE GÖRÜŞTÜ

Zelenskiy ayrıca Davos’ta JP Morgan ve Blackstone gibi Wall Street finans şirketlerinin yöneticileriyle de bir araya geldi. Ukrayna cumhurbaşkanı, Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada, Batılı ülkelerdeki bazı insanların, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yalnızca toprak işgal etmeyi amaçladığı yanılsamasına kapıldığını, ancak ülkesinin aslında Avrupa’yı savunduğunu ve bu nedenle daha fazla yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi. (BBC Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu