Haber

İsrail ve Hamas’a 4 Aylık Ateşkes ve Esir Değişimi Teklifi

İsrail ve Hamas’a, İsrailli tutukluların tamamının serbest bırakılması karşılığında Gazze’de 4 aylık ateşkes öngören yeni bir teklifte bulunulduğu belirtildi. Taraflara sunulan yeni öneri çerçevesinde İsrailli esir çocukların, acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan kadın ve yaşlıların serbest bırakılması planlanıyor. Buna karşılık İsrail’in önemli sayıda Filistinli tutukluyu serbest bırakması bekleniyor.

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin Mısırlı yetkililere dayandırdığı haberinde, 4 aylık ateşkes ve tüm İsrailli tutukluların serbest bırakılmasını öngören yeni bir teklifin arabulucu ülkeler tarafından İsrail ve Hamas’a iletildiği kaydedildi.

İLK AŞAMADA ÇATIŞMALAR 6 HAFTA DURDURULACAK

Taraflara sunulan yeni teklif çerçevesinde İsrailli esir çocukların, kadınların ve acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan yaşlıların serbest bırakılması amacıyla çatışmanın ilk aşamada 6 hafta süreyle askıya alınacağı belirtildi. Buna karşılık İsrail, önemli sayıda Filistinli tutukluyu serbest bırakacak ve Gazze’ye insani yardım sağlayacak. Artış talep edildiği kaydedildi.

TEKLİF ABD VE ULUSLARARASI GARANTİLERİ ALABİLİR

Haberde, teklifin bir sonraki aşamasında Hamas’ın İsrail’de esir alınan kadın askerlerin ve ardından esir alınan erkek askerlerin serbest bırakılmasını, Gazze’de öldürülenlerin cenazelerinin İsrail’e verilmesini önerdiği kaydedildi. Haberde, yeni teklifin Hamas’ın ABD dahil olmak üzere uluslararası garantiler almasının da yer aldığı ve ateşkes sırasında 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik devam eden saldırıları nihayet durdurabilecek kapsamlı bir anlaşmaya varılabileceği belirtildi.

MOSSAD VE CIA BAŞKANI PARİS’TE

Esir değişimi ve ateşkes içeren yeni teklifin, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William J. Burns’ün Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman ile bu hafta sonu Paris’te yapacağı görüşmelerden önce geldiği kaydedildi. Al Thani, Mısır ve İsrail istihbarat teşkilatı yetkilileri. . İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad’ın başkanı David Barnea ve beraberindeki heyetin, Hamas’la ateşkes ve esir değişimi anlaşması müzakereleri için Paris’te olduğu öğrenildi.

Mossad Direktörü David Barnea

ABD basınında, ABD Başkanı Joe Biden’ın, Hamas ile İsrail arasında ateşkes ve geniş çaplı bir esir değişimi anlaşmasının müzakere edilmesi için CIA Direktörü Burns’ü göndereceği iddia edildi.

KASIM 2023 AYINDA ENERJİ DEĞİŞİM SÖZLEŞMESİ

Çatışmada 24 Kasım 2023’te 4 gün verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani mola” sırasında 81 İsrailli ve 240 Filistinli tutuklu karşılıklı olarak serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi gözaltına almaya ve hapsetmeye devam etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu